2014. március 12., szerda

A tökéletes párnákról

Mindenkivel előfordult már, hogy reggel nyakgörccsel ébredt, ami megkeserítette az egész napot. A nyugtalan alvás és a fájó nyak legtöbbször a nem megfelelő párna miatt keseríti életünket.

Ha hetente többször érezzük azt a jól felismerhető fájdalmat a nyakunkban, esetleg a hátunkban is, akkor valószínű, hogy a nem megfelelően bevetett ágy az oka. Ismert tény, hogy minél keményebb az ágy, annál nehezebb ellazulni. Ezen kívül a párna formája és mérete is közre játszik a pihentető alvásban. Sokan választják a klasszikus 80x80 cm-es párnákat, amiknek az a hátrányuk, hogy oldalfekvő pózban a fej és a vállak között túl nagy rés alakul ki, ami megterheli a válla és a nyak izmait is. Ajánlottabb egy hosszúkás, 40x80 cm-es párna vásárlása, mert ez lazább tartást eredményez.

De milyen is egy jó párna?
A párna kiválasztásánál nagyon fontos szempont a póz, amiben leggyakrabban alszunk. Vásárlás előtt mindenképpen érdemes a boltban kipróbálni a kiszemelt párnákat, senki nem fog rád szólni. Akkor jó egy párna, ha a matrac felülete és az arc közötti távolságot úgy tudja kitölteni, hogy a nyaki rész egyenesen álljon.


Pamut és pehely
A pamutból készült párnákat leginkább azoknak ajánljuk, akik hason szoktak aludni. Ez az anyag alkalmazkodik a test pozíciójához és tisztán tartása is rendkívül egyszerű, hiszen a mosógépben 60°C-os  programmal mosható.

A pehelypárna azt az érzést nyújtja, hogy egy felhőn fekszünk. Lefekvés után rövid idővel már a legmélyebb álmainkban járhatunk. Minél több pihe van a párnában, annál könnyebben gyűrhető és annál kényelmesebb. Ha hajlamos vagy nyakfájdalomra, akkor semmiképpen se válassz ilyen párnát.

A köles párnát azoknak ajánlják, akik mozgékonyak álmukban. A köles halk zizegése egyáltalán nem zavarja a pihenést, de tökéletesen követi a test és a fej vonalát.

Ha leginkább az oldaladon szoktál feküdni, akkor az aprított szivacspárna a neked való. Ez a párnatípus alkalmazkodik a pózhoz, de tartja a gerincet is.

Végül, de nem utolsósorban ejtsünk pár szót a gyapjú párnákról is. Ezeket a modelleket paskolással és gyűréssel kedvünk szerint alakíthatjuk és tökéletes tartást biztosít a háton és oldalfekvő pózokhoz is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése