2012. október 12., péntek

Táplálékunk, mint belső működtető erőnk


Rosszul működő emésztésünket a számos, kellőképp olyan anyaggal feltuningolt élelmiszereknek köszönhetjük, melyek nem oda valók. Mégis ennek a világnak a részesei vagyunk, ezért igen nehéz egy teljesen másmilyen életmódot felvenni egy mérgeket kínáló rendszerben, aminek fenntartása nem mellékesen jóval drágább is, mint az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása. Pedig számos allergiás reakció vezethető vissza a nem megfelelő táplálkozásunkra, amely kevesebb tápanyagot, és több térfogatnövelő töltelékanyagot, tartósítószert, színezéket tartalmaz. Magyarország egyik súlyos problémája, hogy igen sósan, koleszterinben és zsiradékban gazdagon, rostban szegényen táplálkozik. Ennek az érelmeszesedés, magas vérnyomás, súlyosabb esetben szívinfarktus, agyvérzés lehet az eredménye. Az egészséges táplálkozás alapjai (melyek megelőzhetnek egy későbbi nagyobb problémát), a változatos, biztos forrásból beszerzett élelmiszerek fogyasztása. Manapság az interneten keresztüli rendelés nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hiszen akár közvetlenül a termelőktől rendelhetünk. A gabonafélék közül előnyt élveznek egészségünk szempontjából a teljes kiőrlésű, barna lisztből készült, magvakkal dúsított ételek, melyek emésztésünk rendeltetésszerű működéséhez járulnak hozzá, amikből a legtöbbet érdemes fogyasztanunk. A második legfontosabb fogyasztandó élelmiszer-kategória a zöldség és gyümölcsfélék, melyek számos alkotórésze pozitív hatással van bélrendszerünkre. A testünk által fel nem dolgozható részek serkentik a bélmozgást, és a felesleges anyagok kiürülését a szervezetből. Mindemellett számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, és a bennük levő pektin segíti a mérgek kiürülését, valamint a zsiradékok felszívódását akadályozza. Ezután jönnek fontossági sorrend szerint a tejtermékek, melyek kalcium- és D-vitamintartalmuk miatt élveznek ilyen előkelő helyet. Majd következnek a húsok, melyek a legjelentősebb B12 vitamin és fehérjeforrásnak vannak elkönyvelve. Ezek közül is legegészségesebb húst a tengeri halak jelentik, melyek nagyban gátolják az érelmeszesedés kialakulását és erősítik védelmi rendszerünket, az immunrendszert. Az utolsó szintre kerültek a zsírok, cukrok, és édességek. Emésztésünket még azzal is segíthetjük, mindamellett, hogy betartjuk az étkezési fontossági sorrendet, hogy kerüljük a cukrot és a finomlisztet, megfelelő mértékben pótoljuk a folyadékot (ez számszerűsítve napi 2-3 folyadékot jelent nem cukros-szénsavas üdítőben mérve), minimum háromszor étkezünk, inkább többször kevesebbet, és változatosan, természetben megtalálható alkotóelemekből, nem mesterségesen előállítottakból. Talán többen vannak olyanok, akik ha átolvassák ezt a cikket, a lemondásokat és a keserű megszorításokat látják az egészben, de ahhoz, hogy a saját érdekünkben tett lépésekként fogjuk fel az olvasottakban tanácsoltakat, radikális szemléletváltozásra is szükség ahhoz, hogy teljes értékű és egészséges életet élhessünk görcsök és szenvedés nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése