2013. január 31., csütörtök

Mennyire veszélyes a rafting?

A vadvízi evezés kicsiny hazánkban is egyre népszerűbb annak ellenére, hogy sem itthon sem a nagyvilágban nem számít éppen komoly gyökerekkel és múlttal rendelkező sportnak. Azt jó ha már az elején tisztázzuk, hogy a vadvízi evezés nem egy és ugyanaz, mint a rafting. A rafting csak egy fajtája a vadvízi evezésnek nálunk mégis egyként kezelik a kettőt. Vadvízi sportnak számít még a vadvízi kajakozás, vagy kenuzás, a trekking és canyoing is. Persze a legnépszerűbb változat tényleg a rafting melyet ezen sport legfontosabb eszközének, magának a gumicsónaknak, vagyis a raftnak köszönhet. Ez a speciális csónak, mint sok más őrület, Amerikából származik, jobban mondva az amerikai különleges katonai egységek felszerelés palettájáról.
 

Ezt számukra fejlesztették ki, hogy olyan speciális vízi küldetéseket könnyedén végre tudjanak hajtani, ahol a siker érdekében szilaj hullámokkal kellett megküzdeniük. Persze később, mint számos hadi fejlesztés, ez is kikerül a civil életbe, ahol a vadvízi sportok szerelmesei hamar felfigyeltek speciális formájára, anyagára és kiképzésre, melynek köszönhetően a kisebb zúgókon játszi könnyedséggel juthattak át és attól sem kellett tartaniuk, hogy a vízből kiálló sziklák kárt tesznek a csónak oldalában. A népszerűség oka tehát elsősorban ez. Vagyis hogy a csónakunk, amivel a szilaj hullámok közt "lovagolunk" szinte elpusztíthatatlan. Sokak számára a rafting másik vonzereje, persze kaland és az adrenalin löket mellett, a biztonság. Nem csak hogy a raft hihetetlenül stabil, így nehéz vele felborulni, de e mellé még olyan biztonsági eszközök is jönnek, melyek használatával akár gyerekek is kipróbálhatják ezen különleges, extrém sportot. Hogy mik ezek a biztonsági eszközök. Először is ott a sisak. Egyrészről megvédi fejünket a szikláktól, ha esetleg mégis a vízbe esnénk, plusz rikító színének köszönhetően társaink könnyebben észrevesznek minket, hogy kihúzhassanak. A másik felszerelés a mellény.
 

Ennek elsődleges célja nem az, hogy a víz felszínén tartson minket, persze erre a célra is szolgál, de egy olyan speciális anyagból van melynek valódi feladata, hogy felsőtestünket védje a sziklák okozta sérülésektől. Ennek színe is szándékosan rikító, mint a sisaké.A kihűléstől a neoprén ruha védi meg a raftingost, hiszen a hegyi folyók vize ritkán mondható kellemes hőmérsékletűnek. Valójában az evező is kettő célt szolgál, hiszen nem csak ennek segítségével jutunk előrébb és kormányozzuk a "ladikot", de ügyesen használva ezzel könnyen eltolhatjuk magunkat a szikláktól. Ilyen biztonsági felszerelések mellett gyakran választják nyári vakációjuk céljául valamelyik környékbeli vadvízi folyót akár családok vagy a vadvízi evezésben járatlan baráti társaságok is. Igazából ha van egy tapasztalt túravezetőnk, akik pár mondatban felkészít minket, hogy mire is számítsunk és egyes helyzetekben hogyan viselkedjünk, na és persze a csónak irányítását is rá bízzuk, akkor nem lehet semmi gond. Egy ilyen vadvízi túrán biztos, hogy egy életre szóló élménnyel fogunk gazdagodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése