2013. szeptember 24., kedd

Tippek a leszokáshoz

Annak ellenére, hogy mindenfelől érkezik az üzenet a dohányzás egészségre káros hatásaitól, több millió ember függ tőle. A dohányzó emberek többsége megszokásként gyújt rá, kiegészítve egy másik tevékenységet pl. kávézás, italozás, telefonálás. Rengeteg ember akar leszokni, de mégsem kezd hozzá. Lehet, hogy nem tudja hogyan csinálja, és az is lehet, hogy nem érez elég akaraterőt magában. A következőekben olyan embereknek szeretnék segítséget nyújtani, akik hasonló „problémákkal” küzdnek. A leszokás nem könnyű,. Rengeteg türelem, kitartás és elszántság szükséges hozzá, de ha sikerül leszoknod, akár évekkel is meghosszabbíthatod az életedet.

Miért fontos abbahagyni a dohányzást?
Bizonyára Te is tudod, hogy csökkentheted a szívbetegségek, a rák és a légzőszervi megbetegedések százalékát. A vérnyomásod és a pulzusod vissza fog fog térni a normális ütemre. Ha fázós vagy és dohányzol, a leszokás segíthet a vérkeringésben is, így több vér juthat a végtagjaidba, ezáltal kevésbé lesz hideg a kezed és a lábad. Az immunrendszered is meg fog erősödni, ellenállóbb leszel a megfázással, a náthával, a vírusos betegségekkel szemben. Terhes nőknél különösen fontos a leszokás, hiszen a dohányzás súlyosan károsíthatja a magzat egészségét is. Gondolj a gyermekedre! A leszokás azonban nem csak az egészségi funkcióidra lesz hatással. Pár napon belül észreveheted majd hogy az ízlelő-és szaglószerveid funkciói felerősödnek. Olyan ízeket, illatokat, szagokat fogsz érezni, amelyeket korábban a dohányzás miatt nem érezhettél, és az eddig megszokott ruhákat és bútorokat átszövő erős cigarettaszag el fog tűnni. (Főleg, ha sokat szellőztetsz!) Az utolsó szál cigi elszívása után ingerültebbnek fogod érezni magad. Előfordulhat izzadás,  kézremegés és köhögés is. Ez utóbbi annak „köszönhető”, hogy kiürülnek a szervezetedből azok a méreganyagok, amelyek éveken keresztül gyűltek a tüdődben. Ezek a tünetek viszont pár héten belül elmúlnak, és utána rohamosan fog javulni a közérzeted. Az esetek többségében nikotin elvonási tünetek jelennek meg. A nikotin függőséget okozó, bizonyos esetekben nyugtató hatású anyag. Éveken át tartó dohányzás után a szervezeted hiányolni fogja, ez kényelmetlen, kellemetlen érzést fog maga után vonni. Ilyenkor úgy érezheted, hogy nem tudsz nélküle meglenni és muszáj rágyújtanod, de nem szabad! Rengeteg nikotinhelyettesítő terméket vásárolhatsz meg tapasz, rágógumi, orrspray-k formájában. Ezeket használva napról-napra vagy hétről-hétre egyre kevésbé fogod azt érezni, hogy azonnal rá kell gyújtanod. Sokan félnek attól, hogy a leszokással párhuzamosan fel fog szaladni rájuk néhány plusz kiló. Az esetek többségében ez általában 3 kilót jelent. A hízás könnyen megelőzhető az étrend és az életmód előzetes megváltoztatásával. Gondold csak végig, nem ér az a pár plusz kiló számodra éveket az életedből?! 


Hogyan szokj le?
A legfontosabb a gondos előkészület. Tervezd meg a mindennapjaidat azok nélkül a tevékenységek nélkül, amelyek mellett elszívtál 1-2 szál cigit. Ha nem tudod mellőzni az életedből ezeket a helyzeteket, akkor találj ki másik pótcselekvést, amivel lefoglalhatod a másik kezedet. Például kávézás mellé vegyél egy jó újságot. Kérj segítséget a családodtól és a barátaidtól! Hidd el, hogy nem leszel a terhükre. Épp ellenkezőleg, örülni fognak az elhatározásodnak. Ha nő az étvágyad, akkor próbáld egészséges rágcsálnivalóval csillapítani azt. Például vidd el a munkahelyedre az előre feldarabolt répát vagy almát. Fő a pozitív gondolkodás. Minden napot könyvelj el sikerként, amelyiken sikerült nem rágyújtani. Haladj kis lépésekben, minden csak az aznap lebegjen a szemed előtt. Jó ötlet lehet megajándékozni magadat az első „tiszta2 hónapod után. Egy kis vállba veregetés mindig jól esik, még akkor is ha ezt magadnak teszed. Végül, de nem utolsósorban előfordulhat, hogy megbotlasz, hogy hibázol. Ne könyveld el kudarcként és fuss neki újra, meglátod megéri. Szervezeted hálás lesz érte Neked.

Remélem az előbbi sorokat olvasva vannak olyanok, akik a leszokás mellett döntöttek. Nekik kívánok sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése