2014. január 16., csütörtök

Kávéimádóknak ajánljuk!


Hazánkban a középkor óta ismert a kávé, mint élénkítő szer. Rengeteg fajtája, valamint elkészítési módja létezik, biztosítva azt, hogy mindenki megtalálja az ízkésének megfelelőt. A következőekben olyan tényeket év tévhiteket árulunk el a kávéról, amikkel érdemes tisztában lenni.

Az első érdekesség, hogy egy legenda szerint -a IX. század körül- Etiópiában legelésző kecskék találtak egy olyan fára, mely termése élénkítő hatással volt rájuk. Persze azóta kiderült, hogy a kávéfa magjának van ilyen hatása, a magot kávébabnak hívjuk. A kecskéket őrző pásztor továbbadta az információt a falu szerzetesének, aki kis idő elteltével rájött, hogy a magok megpörkölésével ízletes, élénkítő italt kapnak.

Erős vagy krémes?
Erre a kérdésre az a válasz, hogy: a kávébab fajtájától függ. Az úgynevezett arabica kávé lágyabb aromájáról és karamellás utóízéről ismerhető fel, továbbá kisebb a koffeintartalma, mint a robustának. Az arabica fajta a kávétermelés háromnegyedét alkotja. A robusta kesernyés ízű, sötétebb pörkölésű kávéfajta. Alacsony területeken él és nagy mennyiségű termést hoz, emiatt az ára jóval elfogadhatóbb, mint az arabicáé.



A kávé tárolásával kapcsolatban is vannak érdekes információink. A frissen őrölt kávé akkor őrzi meg sokáig illatát és ízét, ha jól záródó dobozba tesszük. Elterjedt egy tévhit miszerint hűtőben kell tárolni, de sajnos így veszít jellegzetes aromájából. Amennyire csak tudjuk, óvjuk a nedvességtől, valamint ha penészedni kezd, azonnal ki kell dobni. Ha reggel lefőzünk egy adag kávét, termoszba öntjük, az délutánra ugyanolyan finom és zamatos lesz, azonban a megmelegített kávé már veszít zamaátból.

A kávé ismert élénkítő hatása azoknál tart a legkevesebb ideig, akkor rendszeresen fogyasztják. Egy csésze kávé után hamar elálmosodnak, és előfordulhat, hogy napi 4 adag sem serkenti, élénkíti. A koffein-függők hamar elfáradnak és áhítoznak egy újabb adag után. Az élénkítő hatás leginkább azoknál érvényesül, akik ritkán kávéznak. Sajnos náluk is előfordulhat, hogy megtapasztalják a kávézás árny oldalát. Gyakran felgyorsul a szívverésük és este nem tudnak aludni.

A kávé felébreszti a nemi vágyat, mert az agy azon részén hat, ahol az ilyen vágyakért felelős központ van. Ezt a hatást is inkább azok érzékelik, akik nem fogyasztanak rendszeresen kávét.

Terhesség során a kávéfogyasztás hatással van a magzatra. Napi 200 mg -kb. napi 2 presszókávé- feletti mennyiség esetén megnő a vetélés és a koraszülés esélye. Ez azért van, mert a kismamák testében lassabban bomlik le a koffein. Terhesség alatt tehát érdemes koffeinmentes kávét fogyasztani, de még jobb, ha a kismama áttér a koffeint szintén nem tartalmazó teákra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése