2014. április 8., kedd

Ezért veszélyes a horkolás!

A horkolás gyakran együtt jár légzéskimaradással, ami egy betegség, melynek neve alvási apnoé. Ilyen esetekben a hangos levegővételt nem azonnal követi újabb hang, ami a levegő kiáramlását kíséri, majd egy újabb horkantás következik. Az apnoé jelezhet egy kialakuló betegséget, de egy már meglevő betegség tüneteit is fokozhatja. Mostani cikkünk azon problémákról fognak szólni, amik légzéskimaradást okozhatnak.

Szívproblémák
Az éjszakai horkolás során bekövetkező légzéskimaradás során megbetegedhet a szív, valamint az érrendszer, ami szívmegállást, agyvérzést, magas vérnyomást és szívritmuszavart is okozhat a későbbiekben. A túl gyakori légzéskimaradás nagyon megterhelő a szervezet és a szív számára.


Cukorbetegség
A cukorbetegség kialakulása szintén visszavezethető az alvási apnoéra. A középkorú és idős embereknél a 2-es fokú diabétesz egyik legjellemzőbb kísérő jelensége az éjszakai légzéskimaradás. A kevés és nem megfelelő mennyiségű alvás hozzájárulhat a cukorbetegség megjelenéséhez is, tehát nem csak következmény, de előjel is lehet.

Kövérség
A nyakon található zsírpárnák olykor fojtogatóak is lehetnek. Az alvászavarok és a kövérség összefügg egymással, hiszen egy fáradt ember sokkal több szénhidrátot kíván napközben. Az apnoéval és a túlsúllyal is kiemelkedően fontos foglalkozni, ügyelni kell arra, hogy a test kisebb terhelést kapjon. Ha a hirtelen súly gyarapodás hatással van az alvásra, akkor érdemes ellátogatni egy dietetikushoz, aki segít megalkotni a tökéletes étrendet, és idővel az alvásproblémák is megszűnnek.

Tartós betegségek
A már jelen lévő krónikus betegségeket is súlyosbíthatják az éjszakai légzéskimaradások, mert jelentős energiát vesznek el a szervezettől, így lassabban gyógyul meg a beteg. Ilyenkor kevesebb oxigénhez jut az agy és a test is, ez pedig számos egészségügyi problémát okozhat.

Közlekedési balesetek
A kialvatlan emberek bizonyítottan több balesetet okoznak, valamint szenvednek is el, mint mások. A kialvatlanság miatt jóval megnő a reakcióidő és romlik a koncentráció is, nem ritka az sem, hogy az autóvezető elalszik vezetés közben. A sorozatos kialvatlanság miatt még a mindennapi feladatok is nagy tehernek tűnnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése