2014. április 18., péntek

Amit tudni kell az omega-3 zsírsavakról

A zsírsavak az élelmiszerekkel bevitt zsírok és olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk ismert, név szerint a telített és telítetlen zsírsavak osztálya. Sajnos az olyan többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat, mint az omega-3, emberi szervezet nem képes előállítani, ezért napi szinten gondoskodni kell ezen anyagok beviteléről.

Az omega-3 zsírsavak értékes szerepét csupán az elmúlt évtizedekben fedezték fel, pedig az emberiség táplálkozásában az idők kezdete óta jelen voltak. Jelentős mennyiségben tengeri halakban, rákfélékben fordul elő az omega-3 zsírsav, édesvízi halfajtákban szinte egyáltalán nem található meg. 

Magyarországon – tenger hiányában – növényi olajak, szójabab és busa fogyasztásával gondoskodhatunk az esszenciális zsírsavak beviteléről. A napi, ajánlott omega-3 zsírsav mennyiség körülbelül 1-1,5 gramm, de sajnos a hazánkban élő emberek ezen mennyiségnek csupán egynyolcadát fogyasztja.

Lássuk milyen pozitív hatásait ismerjük az omega-3 zsírsavaknak? 

Fokozottan ajánlott ezen zsírsavak fogyasztása a kismamák számára, hiszen nagyban hozzájárulnak a magzat fejlődéséhez, valamint csökkentik a koraszülés előfordulását. Az sem elhanyagolható, hogy az omega-3 zsírsavak segítik a csecsemők látás élességét és szellemi fejlődését. Felnőtt embereknél hatékonyan tudják kordában tartani a koleszterinszintet, ezáltal csökken a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Az omega-3 zsírsavaknak jelentős szerepük van a zsírok szállításában, valamint a gyulladásgátló sejtek képzésében is, nem utolsósorban az immunrendszerre kifejtett hatása miatt is érdemes a szervezetbe juttatni ezen esszenciális zsírsavakat.


Az imént felsorakoztatott pozitív hatásokat kutatások tucatjai támasztják alá. A legelső vizsgálatok Grönlandon, az ottani eszkimók körében zajlottak, és közel 20 éven át tartottak. Észrevették, hogy míg a világ nagy részén egyre több embert érint a szívinfarktus, valamint a különböző érrendszeri megbetegedések. Ezzel szemben a kizárólag tengeri élőlényeket fogyasztó népek körében ezek a problémák nem, vagy csak minimális mértékben merültek fel. Később a kutatásokat kiterjesztették a tengeri halak, valamint rákok fogyasztása és a depresszió közötti összefüggések felderítésére is. Ezen kutatásokból kiderült, hogy a kizárólag halakkal táplálkozó népcsoportok körében ez a betegség sem számottevő. Ez utóbbi betegségre kifejtett jótékony hatását a következő módon magyarázzák. Az omega-3 zsírsavak hiánya olyan zavart okoz az agyban, mely csökkenti a stresszhelyzetekre irányuló megoldóképességet, ez pedig a tehetetlen állapoton keresztül depresszióban csúcsosodik ki.

A legfrissebb kutatási adatok és eredmények szerint azon gyermekek, akik rendszeresen jutnak omega-3 zsírsavakhoz, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, látványosan javul feladatmegoldó képességük. A lurkók étrendjébe 14 éves korukig kiemelkedően fontos beépíteni az omega-3 zsírsavakat, hogy agyuk nagyobb mértékben fejlődhessen. 

Ahogyan már korábban szó volt róla az omega-3 zsírsavak a tengerben élő halakban nagyobb mennyiségben vannak jelen, így az ilyen étrend kiegészítők alapanyagát is sokáig a különböző tengeri halakból készült halolajak képezték. Mára azonban egyre nagyobb hangsúlyt és szerepet kap az úgynevezett krill olaj, mely az „új generációs” omega-3 étrend kiegészítők alapanyaga. Végeztek összehasonlító vizsgálatokat, melyek során a krill olaj fölényeskedett a hagyományos halolajokkal szemben. Ezen vizsgálatok eredményei szerint nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a krill olaj a jövőben ki fogja váltani az eddig ismert omega-3 zsírsav forrásokat, így a klasszikus halolajat is. 


A krill egyébként egy norvég szó, mely annyit jelent: bálnaeledel. Ezek az apró rákocskák, vagyis a krillek, hatalmas rajokban élnek főként az Antarktisz környékén. Csak növényi planktonokkal táplálkoznak, ezért szervezetük és a belőlük készült krill olaj sokkal egészségesebb és tisztább, mint a legtöbb halolaj. Táplálkozásuknak köszönhetően a krill rákok mentesek s műtrágyától és a nehézfémektől is. Mielőtt a környezetvédők felemelnék a hangjukat, le kell szögezni, hogy az olaj előállításához csupán elenyésző mennyiségű rákot kell lehalászni, így nem fenyegeti őket a  kihalás veszélye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése