2014. június 4., szerda

Ne temessen maga alá a sok tanulnivaló!

Május végén tombol a vizsgaidőszak és az érettségi vizsgáknak sincs vége. Ilyenkor a diákok és hallgatók hatalmas nyomás alatt vannak, hiszen mindenki szeretné pótolni hiányosságait. Sajnos a nap csak 24 órából áll és az emberi elme is véges. A nagy hajtás, fáradtság nem tesz jót a tanulási képességnek, pedig a vizsgán a maximumot szeretnéd nyújtani. Lássuk, hogy milyen apró dolgokkal könnyítheted meg a saját dolgodat.

Készíts ütemtervet!
 
Nem csupán a tananyagot kell beütemezned, hanem a napirendet is ki kell alakítanod, ami igazodik az előbbihez. Szánj időt a pihenésre is és más, tanulást elősegítő tevékenységekre is. Szinte borítékolható, hogy az ütemterved néhol el fog csúszni az eredetitől, így tervezz be minimum egy „esőnapot”.

Mik a tanulást elősegítő tevékenységek, dolgok?
 
A rózsa illat például kifejezetten jót tesz a tanulási képességnek, tehát este vagy tanuláskor párologtass el egy kevés esszenciális rózsaolajat. Az ananász is kimondottan jót tesz a felfogó képességnek, ahogy – talán a legfontosabb dolog – az alvás is tanulás után. Ha tanulás előtt mozogsz egy keveset, mondjuk 15 percet, több oxigént juttathatsz az agyadba. Evés után ne akarj nekiülni tanulni, hiszen ilyenkor a has vérellátása prioritást élvez a szervezetünk számára.


 
Helyezkedj el kényelmesen!

A túl inger dús, de a rideg környezet is elveszi a figyelmet a tanulástól, így érdemes olyan helyen tanulni, amit jól ismerünk. Ne tanulj a testvéred szobájában, vagy a nappaliban, hanem a saját, ismert környezetedben. Rendkívül fontos a kényelem, ezért ha jegyzetelni szeretnél, ülj az asztalhoz. Minden, ami a tanuláshoz szükséges, legyen karnyújtásnyira, hogy ne kelljen kizökkenni a tanulás menetéből. Ha szeretsz zenét hallgatni, válassz kicsit pörgős zenét, ne rádiót hallgass, ne tévét nézz! Fontos a folyamatos folyadékpótlás, így mindig legyen a közeledben egy kis tea vagy víz.

A tanulás egy folyamat
 
Ne akarj mindent egyszerre megtanulni, oszd szakaszokra az anyagot és ne tanuld túl! Fix időt fordíts egy tételre, témára és másnap, harmadnap is térj vissza hozzá kicsit. Ha vannak olyan szavak, vagy évszámok, amik nem mennek bele könnyen a fejedbe, írd fel egy lapra, amit hordj magadnál vagy ragaszd ki a lakásban, szobában központi helyekre. Így elérheted, hogy folyamatosan a szemed előtt legyenek a mumus kifejezések. Mindig legyen nálad a vizsgatárgyad könyve, hiszen napközben adódhatnak olyan szakaszok, amikor várnod kell – például az orvos rendelőben és tömegközlekedési eszközön – ezek az alkalmak pont jók arra, hogy kicsit ismételj.

Olvasd, mondd, halld!
 
Ezeket a kifejezések leginkább nyelvtanulásnál lesz hasznodra. Olvasd fel hangosan az anyagot, hogy hatékonyabban tanulhasd meg. Egy kísérlet szerint, azok, akik így tanultak, négyszer annyi anyagot tudtak megtanulni, mint a kontrollcsoport, akik mellőzték a módszert. Ha szeretnéd, akár a telefonodra is felmondhatod az anyagot, így munkahely, iskola felé is tanulhatod.
 
Taníts, hogy tanulj!
 
Vizsga előtt oszd fel egy - vagy több – barátnőddel az anyagot, majd mondjátok fel egymásnak. Ezzel a módszerrel mindenki pontosíthat a saját vázlatán, javíthatóak lesznek az esetleges hibák, tévedések. Azok az emberek, akik segítenek tanulni társaiknak sokkal jobban látja saját tételeiben az összefüggéseket, a vázat és nagyon jól kiismeri a témát. A memorizálásnak kimondottan jót tesz a beszélgetés is. Tanulni is meg kell tanulni, ahogy azt is, hogy közben hogyan jussunk el elmélyült állapotba, amikor az agy jobban fog. 

Csak kipihent ember képes maximális színvonalat nyújtani, a kipihent agy fogékony az újra. Fontos tudni, hogy semmit nem lehet tökéletesen megtanulni, csupán törekedni lehet erre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése