2015. szeptember 3., csütörtök

Lehetőségeink a felmondás után

Amikor kimondja a vezető azt a bizonyos mondatot: a cégnél nem tudunk tovább foglalkoztatni, keres új munkahelyet. A legtöbb ember elkeseredik, de mi most megpróbálunk segítséget adni erre a helyzetre.
A legjobban akkor járunk, ha munkaviszonyunk közös megegyezéssel kerül felbontásra. Ilyenkor a felek minden szükséges kérdésben megegyeznek, van lehetőség referenciát kérni, ami sosem hátrány, ha van. És az egész procedúra viszonylag nyugalomban telik. Ez csak akkor nehezebb, ha a cég nem volt megelégedve a munkánkkal, vagy éppen csődeljárás miatt mondanak fel. Ekkor túl sok mindent nem tehetünk várnunk, kell, hogy elcsituljon a hangulat.

A felmondásnál megkapjuk szükséges papírokat, amelyekkel tudunk jelentkezni a területileg illetékes munkaügyi központnál akár már egy nappal a felmondás után. Addig is érdemes munkahelyet keresni. Ha határozott idejű munkaszerződést nem akar hosszabbítani a foglalkoztató arról minimum 30 nappal a lejárat előtt tájékoztatni kell minket. Így lehetőségünk van az új munkahely keresésére. Ha viszonylag hamar találunk új állást könnyű helyzetben vagyunk. Ha azonban nem akkor első lépés a munkaügyi hivatal ahol nyilvántartásba vesznek és tájékoztatnak mindenről. A munkaügyi hivatal ad járadékot vagy segélyt az állás keresés idejére. Állas keresési járadék akkor jár, ha a dolgozó legalább egy évig foglalkoztatva volt, 90 napig, vagyis 3 hónapig lehet kapni. Ha közben találunk állást a járadék megszűnik. Azonban ha 90 nap után sem találunk számunkra megfelelő munkát csak nyugdíj előtti állás keresési segélyre leszünk jogosultak. Ennek a segélynek az összege lényegesen kisebb. Így fontos hogy a 3 hónap alatt munkát kapjunk.
Továbbá lehetőségünk van munkaügyi hivatali támogatással szakmát tanulni. Ezt a lehetőséget érdemes kihasználni. Hiszen a képzés ideje alatt kereset pótló juttatás jár, és a képzésért sem kell fizetni. Így több lehetőségünk is lesz állást találni. A szakmák képzési időtartalma általánosan fél év. De persze nem tanulhatunk akármit, csak olyan szakmát, amit a munkaügyi támogat. Ezek a szakmák azonban többnyire a hiány szakmák közül kerülnek ki. Így is növelve a sikeres munkakeresést. Természetesen mi is kereshetünk képzést, de így többnyire csak olyanokra lesz lehetőségünk, amelyek fizetősek. 
A munkaügyi hivatal nagy segítséget jelenthet, ha elbocsátanak minket. Csak akkor nem érdemes hozzájuk fordulni, ha gyorsan sikerül más munkahelyet találni.                                                                           


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése