2016. január 5., kedd

A mosogató elhelyezése

Amikor megvesszük a mosogatót számos lehetőség tárulkozik elénk a beszerelés és elhelyezés módját illetően. Lássuk, hogy milyen megoldások léteznek mosogató ügyben!



Ráépített 
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak számít a ráépítés. Bármilyen anyagú és formájú mosogatónál alkalmazhatjuk, de leginkább vidékies, country stílusú konyháknál ajánlott, ilyen helyiségekben mutat a legjobban. Hasonlóan jó megoldás lehet régi konyhák esetén, hiszen a rozsdamentes mosogatóknál nincsen szükség külön munkalapra. Ezen beépítés esetén a mosogatótálca egy szekrényen helyezkedik el és lényegében csak ezt a szekrényt kell megvásárolni, amelyeknél már építéskor kihagyták a mosogató helyét. Beszerelése gyors és roppant egyszerű, hiszen csak rögzíteni és ragasztani kell mosogatótálcát.

Beépített
Ahogyan az előző, úgy a beépítés is bármilyen méretű és anyagú tálcánál alkalmazható. A konyhabútor készítése során a munkalapból kivágják a mosogató helyét, amibe aztán beépítik a tálcát. Ilyen esetekben minimális szintkülönbség jön létre, hiszen a mosogató pereme a m unkalap síkjától eltér. Beépítés után szükséges szilikonos anyaggal tömíteni az illesztésnél, ezzel vízhatlanná tehetjük a mosogató peremét. Ez számít a legelterjedtebb beépítési módnak, hiszen lényegében bármely stílushoz illik és ugyanolyan egyszerű, mint a ráépítés. Amennyiben különleges formájú mosogatóra esik a választásunk, akkor kifejezetten érdemes ezt a megoldást választani, hiszen a munkalapból csak a megfelelő méretet kell kivágni, majd beépíteni. Maga a folyamat után nem marad nagy kosz és beszerelése sok időt sem vesz igénybe. 

Síkba épített
Ezen megoldás során a tálca és a munkalap egy szintben van egymással, nem jön létre szintkülönbség. Viszonylag bonyolultabb és költségesebb folyamatnak számít, mint az előbb említettek. A munkalapból nagyon precízen, szinte milliméteres pontossággal kell kivágni a mosogató helyét, hiszen ettől függ majd az illeszkedés. Utólag nem lehet korrigálni a hibákat, ezért érdemes szakemberre bízni a beszerelést. Modern stílusú konyhákba nagyon jól illik, de csak gránit és rozsdamentes acél mosogatóknál lehet alkalmazni ezt a megoldást. Kerámia mosogatóknál a kihajló perem miatt nem lehetséges. 

Alulról épített
Valódi kő, üveg és gránit munkalapoknál alkalmazhatjuk ezt a módszert. Ezek az anyagok elég drágának számítanak, így tanácsos kímélni őket úgy, hogy kivágáskor nem keletkezik sok veszteség. Ilyenkor a kivágást alulról használják, onnan rögzítik a mosogatót. Figyelembe kell venni a nagyobb mélységet, mert a munkapult vastagsága is hozzá adódik a tálca mélységéhez. Gránitból készült mosogatóknál a leggyakoribb megoldásnak számít, de rozsdamentes acél, vagy kerámiából készült daraboknál is használhatjuk. Leginkább minimál stílusú konyhákhoz illik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése